Renaixement




 

Ens situam entre els segles XV-XVII
  • Durant aquesta època la música entra dins les Corts dels prínceps i reis. 
  • La música és una forma culta d'entreteniment que s'allunya de la manera popular.
  • La música de les Corts reclamava autors brillants i executors hàbils, per aquesta raó se'ls demanava una especialització. Apareix dins el sistema de les corts la figura del mecenes, afeccionats rics que encarregaven noves obres als compositors. 
  • Continua destacant la música vocal. Hi ha dos tipus de polifonia:
- Contrapuntística. Les veus funcionen de manera horitzontal. Es creuen les melodies i fa més difícil l'enteniment de la lletra. Es pot aconseguir, però, més expresivitat en el conjunt.
- Homofònica. Les veus funcionen verticalment. Tothom fa el mateix ritme i la lletra es pot entendre més.

  • Referent a la música instrumental, s'inventen nous instruments i es cerquen sonoritats noves. Es millora l'afinació i s'amplia l'extensió de notes que fan els instruments.
  • Les danses sempre eren acompanyades per instruments. A les corts hi havia un mestre de danses i dominar l'art de la dansa es considerava de bon cortesà.
  • S'inventa la impremta musical que popularitzarà tot un repertori instrumental nou.
  • Al mateix temps, també apareix el melodrama que serà la forma d'espectacle més popular i més important fins el s. XIX. La música profana, trobà en el teatre, un espai d'expressió. Aquest “teatre musical” es feia en els petits teatres de les corts i prenia una forma de recitar tot cantant. Normalment l'escena es duia a terme davant un fons de tela dibuixat.
    Apareix, més endavant, el gran compositor Monteverdi i es comença a distanciar del recitat tot cantant i revaloritzà tota la part musical fent que es vagi convertitn en els principis del que serà l'òpera.

Aquesta és la fitxa del renaixement que treballam a l'escola. Hi ha també les partitures de la pavana i del tourdion   El Renaixement

 Partitures: Pavana i Tourdion


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada