Cinema i música
Cinema mut

El cinema mut és aquell que no té so, consistint únicament en imatges.
El període anterior a la introducció del so es coneix com la “era muda” o el “període silente”. Fins a finals dels anys 20, la majoria de les pel·lícules eren mudes.
L’art de la cinematografia va aconseguir la seva plena maduresa abans de l’aparició de les pel·lícules amb so. Atès que el cinema mut no podia servir-se d’àudio sincronitzat amb la imatge per a presentar els diàlegs, s’afegien títols per a aclarir la situació a l’audiència o per a mostrar converses importants.
Les projeccions de pel·lícules mudes normalment no transcorrien en complet silenci: solien estar acompanyades per música en directe, habitualment improvisada per un pianista o organista. Ja en els començaments de la indústria cinematogràfica es reconeixia a la música com part essencial de qualsevol pel·lícula, per a ambientar l’acció que transcorria en la pantalla. Els cinemes de ciutats petites normalment tenien un pianista per a acompanyar la projecció; els de ciutats grans podien tenir organistes o fins i tot orquestres completes, que podien afegir efectes de so. També en ocasions hi havia un narrador que, amb veu en off, relatava els intertítulos o descrivia el que anava ocorrent.

 Qüestionari cinema mut

CHARLES CHAPLIN

Sir Charles Spencer Chaplin, (Londres, 1889 – Corsier-Sur-Vevey,  1977), conegut com a Charles Chaplin, Charlie Chaplin o encara més com a Charlot, va ser actor, compositor, productor i director. Està considerat com a un dels millors mims i pallassos de la història del cinema. Actuava, dirigia, escrivia els guions, componia la música i produïa les seves pròpies pel·lícules. Chaplin era una de les personalitats més creatives de l’època del cinema mut i va influir molt en altres actors. La seva vida artística va durar més de 65 anys, des de quan era un artista jove, fins gairebé la seva mort a l’edat de vuitanta-vuit anys. La seva vida va tenir molts alts i baixos, movent-se entre l’adulació i la controvèrsia.
El seu principal personatge era Charlot. Aquest personatge és un vagabund amb aires refinats de gentilhome. La seva vestimenta típica era una corbata estreta, unes sabates i uns calçons amples, un capell “bombí” fort i un bastó de bambú. La cara adornada amb un bigoti esquifit.

Vídeo de la barberia: https://www.youtube.com/watch?v=BaaDiCwfTxY


ARA ENS TOCA FER CINEMA MUT!

 

La banda sonora

(Definició segons Viquipèdia) 

Banda Sonora Original (BSO), en anglès Original Soundtrack (OST), de vegades simplement soundtrack, com també se la coneix molt sovint en l'argot cinematogràfic, o simplement banda sonora –significant en aquest cas alguna versió o part– és el conjunt de paraules, sons i música  que acompanyen una pel·lícula. Normalment, però, i amb algunes rares excepcions, el terme al·ludeix només a la música d'un film. Des d'un punt de vista musical, s'entén com a banda sonora original aquella música tant vocal com instrumental composta expressament per a una pel·lícula, complint com a funció la de potenciar aquelles emocions que les imatges per si soles no són capaces d'expressar.


El cinema actual en la gran majoria de casos utilitzen la música com a part important de la pel·lícula. Moltes bandes sonores són de gran qualitat. Alguns compositors s'han fet famosos gracies a les músiques de pel·lícula i d'altres, com passa en tots els àmbits han quedat més a l'ombra.
 John Williams

john williams

Si parlam de compositors és obligat conéixer alguns noms. El primer per la quantitat de músiques que es coneixen i han estat compostes per ell és John Williams.

Aqui teniu una fitxa i un vídeo per poder-lo conèixer una mica:

Altres compositors:

Henry Mancini - The Pink Panter
Yann Tiersen - Amélie
Ennio Morricone - For a few dollars more
Bruno Coulais - Les choristes
Hans Zimmer - Pirates of the Caribbean


Qüestionari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada